wedstrijdverslag Idunn: Veerse Meer Race 2014

De erop en erover race.

Aangezien we goed op weg zijn naar de winst in de 2e klasse en het Kuikenklassement was de opdracht duidelijk: winnen! De aanloop was goed maar door blessures moesten we op zoek naar invallers. Carien en Jessica gingen mee. Carien van Thor en Jessica van STC Rotterdam. Dames, DANK!

Ongelofelijk vroeg het bed uit (na wat blijkt voor meerdere Idunners een korte nacht door onder meer wedstrijdzenuwen) om rond 6:45 uur weer onder de brug te verzamelen. Dat Carien niet wist welke brug is een detail maar wel een voorbode. Iedereen in de bus, sloep erachter en gaan. De beloofde mist was er, maar was te doen. Ik had verwacht dat het wel rustig zou zijn in de bus. Maar blijkbaar waren ik en Irene en niet de roeiers degenen met het meeste gekakel. Whatever. De stand weer ook doorgenomen en De Vecht en De Paardenkreek waren onze directe tegenstanders voor vandaag. Dus een dubbele 0.9 moest het gewoon worden om een beslissende klap uit te delen. De Vecht was de sloep waar zeker van moesten winnen.

Na een lange reis naar wat leek het einde van de kaart komen we aan in Kortgene! In de rij voor de kranen voor het kranen, even wachten dus. Gelukkig duurde dat niet lang en kon er naar de start geroeid worden bij camping de Paardenkreek. Een box gevonden waar de Visbyvaarder (spreek uit Visbievaarder) precies in paste. Op naar het inschrijven en kijken of we onze tegenstanders al zagen.

Daarna….het wachten voor de start…het palaver…de stuurman die de kaart kwijt is…….het opbouwen van zenuwen….het tig keer moeten plassen…uiteindelijk de sloep in……het gemopper van schiet nou eens op met die start……het proberen je medestarter te vinden en in de buurt te blijven…..het zien van je tegenstanders…ze succes wensen, oprecht!…….ach…het gewone gedoe voor een start…..

Uiteindelijk; de start. Idunn ging als vanouds vol gas weg en gaf de Trewes 3 gelijk het nakijken. De eerste bocht was voor ons…de eerste boei ook….de volgende ook….”ze komen er niet voorbij” werd er al geroepen. Yes, Idunn is los!

Aanval na aanval van de Trewes werd afgeslagen . Dit is precies wat we nodig hadden de eerste 8 kilometers tegen het windje in. De Paardekreek kreeg ik niet in zicht, die waren 6 minuten eerder gestart. Maar wel De Vecht en de Roy Hesterman. Beetje bij beetje kwam “de groene vlek” steeds dichterbij opgejaagd door de Trewes 3.

Bij het keerpunt zag onze boordcomputer Mirjam De Vecht en ging slagen tellen. Hoeveel zijn we ingelopen. Want De Vecht was de sloep waar we het meeste van hadden te duchten was besloten. Door jagen en door jagen gevolgd door de Trewes…yep, die zaten nog steeds achter ons…
Alleen d`Isela had ons tot nu toe ingehaald op een wat minder prettige manier maar aangezien we goede contacten hebben daar had ik wat ruimte gemaakt om ze niet te spletten tussen een boei en de Visbyvaarder. Maar dat terzijde. (als jullie dit lezen dames van d`Isela…kost jullie stuur nog wel een biertje).

Sloep na sloep werd ingehaald en toen was daar de 1e kuiken, de Roy Hesterman. En die dames zagen ons natuurlijk ook al komen en gaven wat gas bij. Sorry dames, Idunn op jacht is niet te stoppen. Intussen had de Trewes 3 het wat opgegeven leek wel want een sloep of 3 afstand hadden we nu. Met het windje in de rug en een wat stevige motivatie van mijn kant en een trommelvlies scheurende brul van Irene vloog Idunn zowat over het water. Onvoorstelbaar, 10,2 km/h op de gps en die bleef staan voor lange tijd. De gemiddelde snelheid kroop weer omhoog en De Vecht kwam steeds duidelijker in beeld voor mij…”jagen meiden, dit is onze race en onze kans voor weer een dubbelklapper”….mijn grijns werd voor mijn gevoel steeds breder en kippenvel op het lijf….nog steeds 10.2…….

Uiteindelijk boei VM20, de laatste voor de oversteek richting de finish…JA, De Paardekreek in zicht. Even snel kijken naar de tijd…..hoeveel hebben we ingehaald…..niet echt een beeld….wel weer de Trewes 3 die op kwam zetten…jagen meiden..jagen!! Voor mijn gevoel was het krap…erg krap…doorjagen Idunn!! En Idunn joeg door. Op de finish klokte ik 1 uur 50 en een beetje….is het genoeg? De stuurvrouw van de Vecht had blijkbaar achterom gekeken toen ze over de finish gingen…waar is die $&*%groene vlek? Na de finish een box gepakt, sloep er in en bijkomen….kapot in het kwadraat maar wat een strijd! Mede dankzij de Trewes 3!

Bij de tent op het gras ontstonden de gesprekken tussen de dames en stuurlieden van de Paardekreek, De Vecht en de Visbyvaarder…t ijden, wie heeft wat geroeid… jullie hebben wel gewonnen volgens de stuur van de Paardekreek… ik wist het nog zeker niet zeker. In ieder geval was het wel heel leuk om op die manier na te genieten van de race. We werden zelfs irritant genoemd door een van de Vecht dames (geloof ik). “Jullie zijn irritant, we zagen die groene vlek steeds dichterbij komen”. Geloof dat we dat als compliment kunnen opvatten!

Eerst de sloep op de trailer en toch nog even terug voor de prijsuitreiking. Dit moesten we NU weten. De uitslag werd omgeroepen: 3e prijs dames 2e klasse; De 8 Beaufort! Waaaat? Maar de Vecht, Paardekreek en de Visbyvaarder dan?? Shit…het zal toch niet? De 2e plaats is voor: De Paardekreek!! Oh boy….oh boy……wat is dit…zenuwen…

De 1e plaats in de 2e klasse dames; de Visbyvaarder!!! Het gebrul wat toen loskwam was pure emotie!!! YES YES YES!!! Hebben, gelukt….gejuich, gegil. 4e 0.9 op een rij!!! En dus ook een 1e prijs in het kuikenklassement. Nogmaals gebrul…weer een dubbelklapper!!!
Dat er nog meerder prijzen werden uitgereikt is aan Idunn voorbij gegaan zal je snappen…oh, nee toch niet helemaal. Maarten, onze overal aanwezige Maarten, mocht de 3e prijs ophalen voor de Broodboot!! Way to go Maarten!!

Uiteindelijk waren de prijzen vergeven en ging Karlijn op jacht voor uitslagenlijst. Dat was ff slikken…0.2 watt verschil tussen ons en de Paardekreek…wow…..Wij waren 2 minuut 18 snellen dan hun over de streep……pfew…. Die strijd met de Trewes 3 was dus zeer belangrijk voor ons. En de Vecht? Die hebben er 1 minuut en 43 seconden langer over gedaan dan ons.

Idunn heeft weer een stap gezet in de richting van het kampioenschap in de 2e klasse. Maar we zijn er nog niet! We zijn wel de enige ploeg met 4x 0.9. De Paardekreek en De Vecht hebben beide 2x 0.9

Nog 4 genomineerde wedstrijden komen er aan waar wij er 2 van roeien;
Makkum, roeien we.
Langweer: niet
Amsterdam: niet
MPM: roeien we

De spanning is aanwezig ook al hebben we een voorsprong opgebouwd. Dames; BEDANKT voor strijd en gezelligheid.

Willem
alweer een zeer blije en trotse stuurman!

ps
Het verslag van de terugreis is opgegaan in rook……op de overloop.