wedstrijdverslag: Idunn op MPM 2014

Het kampioensweekend van Idunn.

Dat wij MPM als wedstrijd niet meer nodig hadden voor ons kampioenschap was al duidelijk.
Dat je dan als team anders de wedstrijd in kan gaan mag duidelijk zijn.
Dat er dan een ton aan boodschappen gedaan wordt mag ook duidelijk zijn.
Dat er genoeg feest drank mee is mag ook duidelijk zijn.
Dat de zaterdag roeiers besluiten dat 4 biertjes genoeg is vrijdagavond geeft ineens een ander beeld…..

Wat hier aan vooraf ging.
Na onze laatste wedstrijd in Makkum waar we 0.9 nr 5 binnen haalden was het even wachten waar de dames van de Vecht nog gingen racen. Zij waren de enigste die ons nog enigszins “pijn” konden doen. Na de startlijsten van die 2 wedstrijden gezien te hebben was het duidelijk. Idunn is 1e in de 2 klasse over 2014. Het Kuikenklassement was ook al beslist. Ook 1e over 2014.

Dan zou je denken dat MPM inderdaad een feest race zou worden waarbij het resultaat niet belangrijk is. Ware het niet dat er van de het team van de Vecht (Muiden) geluiden kwamen dat zij MPM dan gingen winnen want dat was “hun” water. Tja. Dat is dus het zelfde als een rode lap voor een stier houden om het zo maar even uit te drukken. De weken vooraf aan MPM werd er alleen maar getraind op 45 minuten tot een uur sprinten.

En toen was het vrijdag 31 oktober 2014.
Het hele team werd weer opgepikt op de gebruikelijke plekken. Alleen was het en uitdaging om alle tassen mee te krijgen. Dacht toch echt dat het maar 1 weekend was. Op weg naar Muiden dus maar met 1 bus en 1 personenauto gevuld met tassen, die ton aan boodschappen en Idunn. Geen koffie gehaald onderweg wat totaal on Idunns is maar die koffie was ons beloofd in Muiden want daar zou een tentje staan met koffie.

Onderweg de uitpak en alles op de boot zien te krijgen aanpak doorgenomen. Je kan wel merken dat Idunn goede contacten heeft met “woensdag Mariniers”. Het leek wel een militaire operatie die uitgedacht werd. Maar het werkte!
Binnen een uurtje was alles geregeld. Sloep op zijn plek en alle spullen aan boord van “de Malle Jan”. Daar werden we welkom geheten door Jacob en Hessel, de schippers van dienst zo maar te zeggen.

De eerste biertjes werden al open getrokken terwijl we nog wachtten op de meiden die de bus en auto aan het parkeren waren. Dit duurde wel lang in onze ogen maar daar zochten we niets achter op dat moment. Uiteindelijk waren ze er ook en toen was het even mijn moment om “mijn” meiden te bedanken voor een topseizoen!
2
hoe krijg je Idunn stil…
En nee, die fles is niet opengegaan. De vrijdag is rustig verlopen en de meeste lagen op tijd te kooi.
De zaterdag ochtend kwam Idunn langzaam maar zeker tot leven. Dat er nog een wekker ging toen een ieder al op was geeft al aan dat er vandaag nog wat moest gebeuren. Er was nog zoiets als een baanrecord. En de uitspraak van de Vecht.

De verbazing van de sloep halers was groot toen we bij de Visbyvaarder kwamen. Allemaal stukken tape met zeer bekende teksten waren er in de sloep geplakt. Langzaam viel het muntje…daarom waren de autowegbrengers wat later… en dat zij deze actie op verzoek van Haike hadden uitgevoerd was geweldig. Haike, dank je wel!!!

Dus na het palaver, waar het nieuws was de we met de klok mee om Pampus zouden gaan en dat dit de warmste MPM ooit zou worden (20 graden), in de sloep en op tijd richting de sluis. Bankjes goed, de nodige riemen wissels en het zenuwslopende wachten voor een start.

Door het enorme damesveld werd de start in een moordend tempo “afgeraffeld”. We kregen geen tijd om de sloep recht te leggen. Ik had het houtje net in mijn hand en we konden al gaan. Hoppa, riemen oorlog nr 1 was direct het gevolg. Gelukkig werd dit rustig opgelost en we konden gaan jagen. De beide kuikensloepen uit onze start rij lieten we langzaam maar zeker achter ons. De volgende 3 kuikensloepen waren al snel binnen bereik.

Sloep na sloep werd “gepakt”. Tot mijn stomme verbazing lagen er 3 sloepen strak tegen elkaar bij de 2e ton bij Pampus. Waarvan 1 zover ik kon zien met de boeg richting Muiden. Dat het hele veld uit moest wijken was het gevolg. De Paardenkreek was ook “gepakt” voor de laatste ton. Tot mijn stomme verbazing lagen er nog maar 5 sloepen voor ons en gezien de afstand wist ik dat we ze konden inhalen. Dus die opmerking de sloep in geslingerd.

Op jacht naar die sloepen en de ongelofelijk kick om als eerste over finish te komen!! Jagen, jagen en nog eens jagen. Tussen de pieren waren de laatste twee aan de beurt waaronder de Trewes 3 die ons op het Veerse meer zo geholpen hadden. En dan die finish. De orkaan van geluid! Dat moment zal de meeste van ons lang bij blijven denk ik. Emoties die loskwamen… De tijd, 50 minuut 30 geloof ik. Na de finish zo goed al kon naar achteren gepeddeld om de wissel met Freya te doen.

Terug naar het schip om weer op te laden voor de middagheat. En natuurlijk de andere Deventer teams richting Pampus gillen!!

De 2e heat. De start was nu wat normaler. Denk dat er wat commentaar was gekomen want er waren een record aantal riemen oorlogen bij de start. Weer in de zelfde start rij en weer langzaam maar zeker weg van de beide kuikens uit onze rij en op jacht maar weer. Geen schokkende dingen en ik kon zelfs de tonnen wat strakker ronden. Dat we de stunt uit de 1e heat niet konden herhalen lag niet aan de roeiers. Nu lagen de starttijden wat verder uit elkaar. Geloof dat we nu als 4e over de finish kwamen in 49 minuten en 56 seconden!!

Uiteraard weer de wissel met Freya die op weg waren naar een gigantische prestatie. Op de weg terug naar het schip werden we door Eddy de nodige eer bewezen. Het filmpje staat vast op FB. Ook nu werden de Deventer teams op de welbekende wijze richting Pampus gegild waarna het feest kon beginnen!!!!

Intussen hadden Jacob en Hessel een pan soep geregeld die in no time leeg gelepeld werd door ons. Wat biertjes en zo verder begon er een heerlijke geur zich te verspreiden aan dek. Een zuurkool stamppot en een wortel/ui stamppot werden bereid. Dat we heerlijk gegeten hebben mag duidelijk zijn.

Intussen was ook duidelijk geworden dat we de zaterdag race OOK gewonnen hadden!!!! Zes keer nulkommanegen op op een rij!!!!! Wij hebben laten zien dat wij terecht kampioen geworden zijn in de 2e klasse!!

Na het eten op weg naar de tent waar de prijsuitreiking om 19 uur zou beginnen…oke, 2 uur en wat bier verder was daar eindelijk het moment!!

“1e prijs 2e klasse dames FSN……de Visbyvaarder!!!” De rest ging onder in alweer een orkaan van geluid!
Na de FSN prijsuitreiking werd het woord aan good old Ron gegeven, uiteindelijk de verantwoordelijke man die ons hier gebracht heeft. Van Ron kregen we de Kampioensbeker van het kuikensloepklassement 2014 overhandigd en de dagprijs van het kuikensloepklassement MPM.
3
Het resultaat van seizoen 2014 en de zaterdag race! Dat een ieder daarna het kampioenschap op zijn eigen manier heeft gevierd mag duidelijk zijn. Details daarvan blijven waar ze zijn uiteraard.

De Brakkerace van MPM 2014 was aangebroken. Dat er meer wind was opgestoken was duidelijk. Tijdens het palaver werd dit vermeld, meer wind en meer golven maar droog!

Na het palaver trof ik op het schip een aquarium aan… en ook ik kon mij in een visserspak wurmen… De hele vissekom de sloep ingejaagd en maar weer wachten op de start. Door het kleinere startveld waren we al snel aan de beurt. Dat er gefeest was op zaterdag was wel duidelijk…het duurde even voor Idunn op stoom kwam. Buiten de pieren hielp de wind mee om toch weer een 10km/uur op de gps te zien.

Dat de omstandigheden zwaarder waren kon ik ook merken. Ik had meer moeite met het opvangen van achterin komende golven. Toch knokte Idunn door voor wat het waard was. De nodige sloepen werden weer ingehaald. En toen kwam Pampus…en na Pampus de wind tegen…en de golven… Voor mijn gevoel was er meer wind dan vorig jaar maar het was droog!! Neemt niet weg dat ik weer kon zeggen dat we nog maar 5 sloepen voor ons hadden…en toen nog 2. Dat waren kuikensloepen….tot ik omkeek….Oke, dit is een andere race. Niet op letten en de meiden dit zelf tot een goed eind laten brengen zonder ze over de kop te jagen bedacht ik mij maar. In 1 uur en ongeveer 3 minuten werd de brakke race afgewerkt. Klaar uit afgelopen voor 2014.

We hadden niet het gevoel dat we op de prijsuitreiking voor het hele weekend hoefden te wachten geloof ik… Toen we nog lekker na zaten te genieten riep Kim ons bij elkaar, ze had wat te vertellen….huh? Wat is dit? Hier en daar wat verschrikte gezichten…..

“Meiden en Willem, we zijn 1e geworden in de 2e klasse van heel MPM”.

Die hadden we niet zien aankomen… Ongelofelijk, wat een seizoen en wat een eind van het seizoen!!!
2014 is een bijzonder jaar geworden voor Idunn en Daventre Portu. Dus toch maar naar de prijsuitreiking want ook Freya had iets bij elkaar geroeid ;-)Dat was intussen ook duidelijk geworden. Dat het weer ietwat onrustig werd en hier en daar wat veel schippersbitter genuttigd werd mag duidelijk zijn…

Ik besef mij dat dit verslag niet alle emoties en gebeurtenissen dit weekend weer geeft maar dat hoeft ook niet. Wij weten het en herinneren het ons wel. De foto`s en filmpjes op facebook vullen dit wel aan. Wij van Idunn hebben een prachtig resultaat neer gezet waar we verschrikkelijk trots op mogen zijn!!
Meiden, dank jullie wel!!!!
Willem.

Als aanvulling op dit verslag;
Ik vind dat wij allemaal, als roei(st)er van Daventre Portu, ontzettend trots kunnen zijn op alle behaalde resultaten dit seizoen. En dat hoeven geen bekers te zijn. Dat zijn ook de hogere wattages die door de teams behaald worden. Die ene sloep die eindelijk verslagen is. Vul het maar in.
Een ding wil ik speciaal vermelden; Buri bracht de groet naar Freya op het moment dat Freya voorbij kwam tijdens de brakke race. Dit getuigt van respect.
En Buri verdient respect om dit te doen! Klasse!