HeroÏsche Kraeckentocht op de IJssel door Freya

 

 

HeroÏsche Kraeckentocht

22.12.18 – Westervoort-Kampen

De Kraeckentocht is vanouds de route die koggeschepen voeren van Westervoort naar Kampen. De klank doet al vermoeden dat het gaat om een tocht vol ontberingen en ongemak. Met name in de koude en donkere wintermaanden.

Het is een route op rivier de IJssel van Westervoort naar Kampen van 113 kilometer. De mannen van sloeproeiteam Freya gaan de uitdaging aan om niet alleen de Kraeckentocht te volbrengen maar ook om een nieuw record te vestigen voor de snelste tijd.

De datum is midden in de koude periode waarin ons voorgeslacht een joelfeest hield waarbij Freyr, inderdaad, de broer van Freya, een grote rol speelde. Overbodig te vermelden dat er flink gedronken werd. In een oud handschrift wordt vermeld dat dit feest niet alleen op het land werd gevierd, maar ook op het water.

De Freyanen starten op de zaterdagochtend voor kerst, in het donker als de dag nog moet beginnen, en zullen pas aankomen als de zon alweer onder is. Ondanks kou en mogelijke andere ontberingen zullen de mannen proberen de gehele Kraeckentocht in een recordtijd te roeien. Het huidige record staat op 9 uur en 45 minuten uit 2007. Het juiste recept voor bloed, zweet en blaren. De mannen hebben hun sporen verdiend in het sloeproeien op het hoogste niveau. Maar dat deze loodzware tocht een beroep zal doen op hun wilskracht, uithoudingsvermogen en teamspirit leidt geen twijfel.

Waarom deze Kraeckentocht? Afgezien van een mooie uitdaging voor de mannen is het doel: Geld inzamelen voor een nieuwe sloep die hun sloeproeivereniging Daventre Portu hard nodig heeft. Een sloep die onder andere bedoeld is voor het nieuwe jeugdteam (wellicht toekomstige freyanen).

Help door Freya maximaal te sponsoren! Het wordt gewaardeerd.

Kraeck is de oude naam voor een koggeschip

46938712_10156236330453155_1224205622279405568_n