De vereniging

De sloeproeivereniging Daventre Portu is sinds 2005 actief en in enkele jaren uitgegroeid tot één van de grootste van Nederland. De unieke combinatie van teamsport in een bijzondere omgeving, namelijk de IJssel met zijn uiterwaarden, mist zijn uitwerking niet. Inmiddels wordt door tien teams in drie Kuikensloepen (Schonenvaarder, Bergenvaarder en Visbyvaarder) wekelijks getraind en verspreid over het seizoen worden in de weekenden wedstrijden geroeid. Recreatief roeien is mogelijk, maar er zijn ook meer prestatiegerichte teams.

Sloeproeien is een avontuurlijke, gezellige sport voor mannen en vrouwen die van een uitdaging houden. Het roeien in sloepen bestaat al honderden jaren maar is inmiddels uitgegroeid tot een moderne sport waarbij in Nederland zo’n 250 teams zich regelmatig de blaren in hun handen roeien tijdens trainingen en wedstrijden. In principe wordt het hele jaar getraind maar is het in de winterperiode te koud dan worden er andere activiteiten georganiseerd om de conditie en de omvang van de spierbundels op peil te houden.

Het wedstrijdseizoen is van maart tot november. Verspreid door heel Nederland worden er in deze periode op bijzonder mooie locaties zo’n 20 wedstrijden en toernooien georganiseerd. Afhankelijk van de klasse waarin je team roeit en de daarvoor genomineerde wedstrijden roei je gemiddeld 6 tot 8 wedstrijden per seizoen.
De wedstrijden zijn vaak onderdeel van grotere evenementen en de feesttent om op gepaste wijze de wedstrijd te evalueren ontbreekt dan ook zelden.